Stützpunkt Hals
Limfjordens vogter
 
                               

 

Historien
Beskyttelse af Limfjordens vestlige indsejling blev etableret allerede i 1620'erne da Christian IV lod opføre Hals Skanse. Også besættelsesmagten indså hurtigt i 1940 værdien af at beherske indsejlingen og etablerede en luftværnsstilling, men de tre bunkere, to L409a og en L410a, alle beregnet for 20 mm antiluftskyts mod lavtgående fly, blev først støbt i årsskiftet 1943-44. Stillingen var flere gange i aktion og nedskød adskillige allierede fly, der udlagde miner eller var på vej til eller fra et angreb på Aalborg.

I foråret 1944 blev et kystbatteri (4 x 12,7 S.K. C/34) opstillet nord for luftværnsstillingen på åbne briske med bunkere i let udførelse. Batteriet ligger ca. 675 m stik nord for Luftwaffe-stillingen, men på privat grund.

Området omkring Hals var ret svært befæstet og rummede ved krigsafslutningen 600 mand. Det blev det sidste område i Danmark, der overgav sig, idet den tyske kommandant ikke ville kapitulere til den lokale modstandsbevægelse og oven i købet truede med at bombardere Hals by, hvis ikke civilbefolkningen, der havde travlt med at hugge fra de tyske installationer og gøre op med lokale tyskerpiger, blev kaldt til orden. Først d. 17 maj 1945 kl. 17:00 nedlagde tyskerne i Hals våbenene til en engelsk troppeenhed.

 
   
 
 
                 
                 

Området
Ligger på de yderste spids af Limfjorden munding i en lille lund. Følg skiltene mod rensningsanlægget, så ligger bunkerne lige bag dette. Det er et naturskønt område, der egner sig fint til en lille gåtur og en kop kaffe ved campingbordet.

Lommelygte, gummistøvler, fornuftigt tøj - og forsigtighed - anbefales. Området synes at høre ind under Marinehjemmeværnet, men det er offentligt tilgængeligt og der er ingen forbudsskilte.

Glem heller ikke et besøg på Hals Skanse med tilhørende museum, der under 2. verdenskrig var kommandostation for kommandanten.

                 
                 
                 
           

For uddybende lokalhistorie henvises til, hvad du kan finde på bibliotek og Internet.

     
                               
                               
           
                               
                               

Spawn in:

INTRO
STEDER
FAKTABLADE
BØGER & FILM
LINKS