Stützpunktgruppe Skagen
Sperrbatterie, Stützpunkt og Luftwaffe Radar
 
                               

 

Historien
Skagen var hjemsted for alle tre værn af det tyske militær, og toppen af Danmark fik sin del af bunkere. Marinen havde et spærrebatteri, der som det nordligste led i en kæde af batterier, der inkluderede Hals, Aså, Sæby, Frederikshavn og Ålbæk, var beregnet på at afvise landgangsforsøg og en mulig afsnøring af Nordjylland (og dermed forsyningslinierne til Norge). Batteriet omfattede fire 120 mm danske kanoner (N.E.Lomholt), hentet på Lynæsfort, opstillet i R272 bunkere og fra 1944 yderligere fire kanoner af samme type på åbne briske som alarmbatteri.

Luftvåbnet havde i området den nordligste radarstation (Würzburg Riese)  i Kammhuber-kæden, benævnt "Schakal", og hæren byggede optimistisk et infanteristøttepunkt yderst på Grenen - et yderst vanskeligt terræn at vedligeholde bygninger i (hvad enhver Skagbo sikkert kunne have fortalt dem, og eller kunne de jo have kastet et blik på den tilsandede kirke). En stor del af disse bunkere er i dag forsvundet under sandet og/eller vandret i havet.

Endvidere havde tyskerne Stützpunkt Hafen ved Skagen havn med tre ständige bunkere og et antal ringstillinger. 

Og endelig var der syd for Skagen by en modstandslinie med en pansergrav, der gik halvvejs over landtangen, kaldet Leebstellung med adskillige bunkere.

 
   
 
 
           

Området
Skagen og Grenen er i dag meget populære badesteder, så der er altid masser af mennesker på, i og omkring bunkerne, i hvert fald dem, der ligger på stranden. En bunkertur her er nok mere en natur-tur, for området er pragtfuldt. 

Til gengæld byder Skagensområdet på mulige bunkeroverraskelser. Ved en registrering i 1990 fandt registratorerne kun 159 bunkere ud af 313 mulige i de ovenfor nævnte fire stillinger. En del af de ikke fundne bunkere er formodentlig fjernet efter krigen, men det kan blive dig, der opdager en ikke-registreret bunker.

Samtlige bunkere ved havnen i Skagen er i dag fjernet, og støttepunktet er derfor ikke nævnt i teksten.

Lommelygte og almindelig forsigtighed anbefales. Husk: Forsøg under ingen omstændigheder at svømme ind i de bunkere, der ligger i havstokken, det er livsfarligt! Pas også på ikke at komme for nær, idet blotlagt armeringsjern kan være sylespidse.

     
             
             
                 
             
             
                   
       

Museumsbunkeren
Skagen har i juli 2008 fået sig eget bunkermuseum, hvilket i sig selv er lidt af en begivenhed, da det jo ikke er hver dag, der åbner et museum af den type herhjemme. Endnu mere imponerende er det imidlertid, at initiativtagerne er to ganske unge mænd, der med en baggrund i hhv. flyvevåbnet og i turistbranchen helt selvstændigt - og for egne midler - har istandsat en sanitetsbunker (Regelbau 638) og skaffet effekter, lavet plancher osv. Absolut et besøg værd hvis man er i Skagen, og med den entusiasme, initiativtagerne lægger for dagen, også et museum, der vil udvikle sig.

Skagen kan i øvrigt ses som et frilandsmuseum, og et eksempel på naturens overvældende kræfter, selv når det kommer til at flytte metertykke bygninger i stål og beton. En anden ting, man her kan falde i staver over, er hvor godt disse tres år gamle konstruktioner egentlig klarer sig - selv dem, der står i vandkanten - når man ser på det meget aggressive miljø, de udsættes for. Saltvand og stål er nu engang ikke gode venner, og betonen er jo dybest set bare sand og grus klistret sammen med en cementbinder som hver dag er udsat for udvaskning, mekanisk påvirkning fra sandflugt og om vinteren frostens bid.

 
             
                 
                 
                 
                 
                   
           

Faciliteter: Restaurant De 2 Have med udsigt over Grenen er det naturlige sted at slappe af oven på en bunkertur til Stützpunktgruppe Skagen, men der er også en grillbar samt offentlige toiletter lige overfor, hvis det passer bedre.

     
                 
           

For uddybende lokalhistorie, seværdigheder, museer, forlystelser, spisesteder og kørselsvejledninger henvises til hjemmesiderne Skagens Guide og Skagen Net

     
                               
                               
           
                               
                               

Spawn in:

INTRO
STEDER
FAKTABLADE
BØGER & FILM
LINKS